warning icon
YOUR BROWSER IS OUT OF DATE!

This website uses the latest web technologies so it requires an up-to-date, fast browser!
Please try Firefox or Chrome!
slider imageslider imageslider imageslider imageslider imageslider imageslider imageslider imageslider imageslider imageslider imageslider imageslider image

VIZIJA KLUBAVIZIJA KLUBA


 
 
Smo aikido klub v katerem težimo k ohranjanju tradicionalnega aikida, poimenovanega tudi Iwama ryu aikido.
 
Zakaj ohranjanje tradicije?
 
V časih, ko se stremi k višje, hitreje, močneje se tudi v aikidu dogajajo spremembe, ustvarjajo se novi stili, katerih pot se vse bolj oddaljuje od tega, kar je Morihei Ueshiba učil. Ohranjanje tradicije je tako ključnega pomena, saj na tak način ne postavljamo sebe nad ustanovitelja ampak se poskušamo vsaj približati temu, kar je znal on.
Morihiro Saito je bil učenec, kateri je bil ob Ueshibi najdlje časa in ki je imel privilegij biti ob njem, ko je Ueshiba izpopolnjeval Aikido skozi trening vseh treh komponent. Taijutstu, aiki-ken in aiki-jo so komponente za katere je trdil, da so med seboj neposredno povezane in da učenje aikida brez katere od njih – ni popolno.
 
Netekmovalnost aikida je tista, ki dovoljuje da se le ta spreminja. Naša naloga je prav nasprotna – trudimo se učiti in delati aikido, kot ga je delal Morihei Ueshiba in ga naprej prenašal Morihiro Saito, saj na tak način izkazujemo v največji možni meri spoštovanje do njega in tega, kar je delal.
 
Ranko Railić – dojo cho
 
Svojo aikido pot in pogled na aikido Ranko opisuje v spodnjih vrsticah:
 
“V aikido sem prišel kar malo po naključju, saj sem iskal judo klub za svojega sina in videl kar pestro ponudbo aikido klubov za odrasle in otroke. Sin je šel na judo, jaz pa na aikido. Na začetku je to bila moja rekreacija, ki je sčasoma prerasla v resnejše treniranje. V aikidu sem videl, da lahko svoje telo uporabljamo na drug način in ga lahko uporabljamo veliko bolj racionalno in učinkovito. V aikidu se prepleta zelo veliko stvari od same mehanike telesa, zavedanje svojega telesa in svojega centra, fizične moči, dihanja, gibanja v različnih formah, samodiscipline, vztrajanja in še veliko drugih stvari. Aikido ni tekmovanje z drugimi, ampak je delo s samim seboj. Zmeraj imamo pozicijo učenca in počasi kotalimo naprej kamen znanja.
 
Seveda je aikido borilna veščina in budo, kar pomeni, da moramo biti potrpežljivi na svoji dolgi poti učenja te veščine, ki nas dela stabilne, samozavestne, nekonfliktne, ponosne.
 
Ker tudi delamo tradicionalni Iwama aikido imamo tudi moralno obvezo, da poskušamo ohraniti veščino karseda nespremenjeno in da tako prenašamo naprej na mlajše generacije.”
 
Ranko je na svoji dosedanji poti dosegel I. DAN Iwama aikido in II. DAN Aikikai. Prav tako je certificiran inštruktor s strani Fundamental Aikido Association, katere tehnični direktor in mentor je Daniel Toutain Sensei 6. DAN Iwama aikido in 6. DAN Aikikai.
 
diplome_ver2