warning icon
YOUR BROWSER IS OUT OF DATE!

This website uses the latest web technologies so it requires an up-to-date, fast browser!
Please try Firefox or Chrome!
slider imageslider imageslider imageslider imageslider imageslider imageslider imageslider imageslider imageslider imageslider imageslider imageslider image

IWAMA RYU AIKIDOIWAMA RYU AIKIDO


 
 
IWAMA RYU AIKIDO označuje tradicionalni Aikido, ki ga je v Iwami vsak dan učil Morihei Ueshiba in katerega je po njegovi smrti vdano in natančno naprej prenašal Morihiro Saito Shihan.
 
Za boljše razumevanje zakaj se Iwama ryu aikido razlikuje od drugih stilov je potrebno upoštevati dejstvo, da Aikido ni začel svoje internacionalizacije pred drugo svetovno vojno, ampak po njej. Aikido, ki ga večina danes trenira izhaja bolj iz intrerpretacije vodilnih in ostalih učiteljev kot iz Aikida, ki ga je učil Ueshiba v Iwami.
 
Začenši z letom 1950 so ti zelo znani učitelji predstavili svoje spremembe v sami borilni veščini. Razlog za to najdemo v dogodkih vezanih na drugo svetovno vojno, Ueshibinem dolgem obdobju odmaknjenosti v Iwami in udejstvovanju njegovega sina pri organizacijskih in administrativnih aktivnostih Aikikai sedeža v Tokiju.
 
Vsi starejši učenci so morali zapustiti Iwamo, veliko že med vojno, ostali takoj po njej. Življenje v Iwami je bilo težavno, hrane ni bilo in ljudje so morali garati, da so lahko preživeli – tako ni bilo več možnosti za trening v Iwami. V tem težkem obdobju je Saito stal Ueshibi ob strani in živel za to, da mu služi.
 
morihei-ueshiba-morihiro-saito-iwama
 
Ne glede na težke razmere, pa je imel Saito enkratno priložnost, da preživi z Ueshibo več kot katerikoli učenec tako pred, kot po vojni.
 
O’Sensei je zaupal svojemu zvestemu učencu in ga učil temeljito vsega – teoretično in praktično. Saito ni nikoli upal po svoje interpretirati ali spremeniti kar je prejel od Ueshibe – zadal si je samo, da si je potrebno vse to zapomniti, študirati in pomagati svojemu učitelju.
 
Morihiro Saito je preživel svoje življenje s ciljem ohraniti originalni Aikido, kot ga je učil O’Sensei. Saito-v pristop k treningu je bil unikaten v primerjavi z ostalimi učitelji, saj je poudarjal enakovredno obravnavo Tai-jutsa (prostoročnih tehnik) in buki waze (tehnike z orožjem). O’Sensei je na to povezavo gledal kot na neizogibno za študij Aikida in Saito-v pristop je baziral na natančni aplikaciji teh principov.