warning icon
YOUR BROWSER IS OUT OF DATE!

This website uses the latest web technologies so it requires an up-to-date, fast browser!
Please try Firefox or Chrome!
slider imageslider imageslider imageslider imageslider imageslider imageslider imageslider imageslider imageslider imageslider imageslider imageslider image

AIKIDOAIKIDO


 
 
Aikido je japonska borilna veščina, katere ustanovitelj je Morihei Ueshiba. Aikido poudarja duhovno rast posameznika skozi izboljšanje njegovih sposobnosti samoobrambe.
Duhovno dimenzijo veščine lahko najdemo v vsakem aspektu Aikida, bodisi znotraj bodisi izven doja.
S sledenjem filozofiji ustanovitelja, cilj Aikida ni škodovati oz. poškodovati, vendar raje združiti vse ljudi v eno veliko družino. V konfliktu bi naj tako aikidoka (tisti, ki trenira aikido) uporabil stopnjo kontrole s katero naj nevtralizira agresijo oz. nasilje napadalca in na ta način ohrani svoje življenje.
 
aikido kanji vektor
 
Bolj kot se aikidoka razvija v Aikidu, bolj razvija svojo težnjo k ohranjanju svojega in napadalčevega življenja. Cilj takšnega razvoja je pomagati agresivnim oz. napadalnim ljudem razumeti, da so v zmoti in da niso sposobni nadvladati tehnično sposobnost, ki je vodena s srcem in združena z inteligenco.
 
Aikido vzpodbuja vadečega, da je “buden” oz. da posveča večjo pozornost nasilnim situacijam, medsebojnim odnosom in družbi v celoti, vse to pa s ciljem narediti svet boljši in postati zgled ostalim.
 
Da bi izpolnili vse to so potrebna mnoga leta globoke predanosti, a Aikido je veščina ki traja vse življenje in intenziven trening vodi do naprednih tehničnih sposobnostih in večjemu razumevanju človeške narave. Aikido se razlikuje od ostalih borilnih veščin zaradi navedenih značilnostih aikida in privlači ljudi, katere zanima bolj pasivno in uravnoteženo reševanje konfliktov.
 
Mišljenje, da Aikido tehnike niso efektivne in močne je napačno. S sledenjem tradicionalnemu učenju ustanovitelja, tehnike ne predstavljajo le najbolj efektivne oblike samoobrambe, ampak tudi spoštujejo življenje nasprotnika. Močni vzvodi, meti in zaključne kontrole nevtralizirajo nasprotnika brez njegovih resnih poškodb. Aikido tehnika lahko v primeru, da ni primerno izvedena povzroči resno poškodbe in celo smrt, vendar duhovni principi te plemenite borilne veščine odvračajo od tega škodoželjnega pristopa.
 
Ne smemo pa pozabiti, da za borilnimi aspekti, osnovami in nujnim tehničnim znanjem, Aikido v svoji osnovi pomeni “pot k harmoniji” (AI: harmonija; KI: energija, DO: pot) oz. z drugimi besedami “pot k uskladitvi z energijo, univezalnim duhom, ki pa je duh ljubezni in spoštovanja do vseh živih bitij”.